Hoe kan jij iemand met problemen helpen?

Speciaal bedoeld voor familieleden, vrienden, partners, collega's

Wat kan jij doen als een dierbare, bekende, geliefde

in de problemen zit of een probleem ervaart? 

Het is soms best lastig om te merken, weten, voelen, waarnemen dat een ander een probleem ervaart. En niet alleen lastig, het wordt ook wel als vervelend, irritant, beangstigend en zorgwekkend ervaren. Uiteraard is jouw ervaring afhankelijk van wat er bij de ander speelt. Ook heeft de duur van de situatie invloed op je.


Je kunt je voorstellen dat als iets al jaren gaande is, je er al langere tijd bij betrokken bent en ermee geconfronteerd wordt. Dan wanneer het probleem recentelijk heeft plaatsgevonden of aanwezig is.


Dagelijks word ik wel benaderd met de vraag wat jij, de ander dan diegene met een probleem, kunt doen om die ander op welke manier dan ook, te helpen. En aangezien jij nu deze informatie leest, heb je mogelijk dezelfde vraag. Lees gerust verder want ik vertel je er meer over.


Wat je niet kunt

Om even heel duidelijk direct met de deur in huis te vallen: "jij bent niet in staat om het probleem van de ander op te lossen". Je hebt in 99,99% van de gevallen geen universele toestemming, dus je mag het niet. Let wel, dit geldt voor die situaties waar degenen die een probleem ervaart ouder is dan 12 jaar. En, als het een jongere leeftijd betreft heb je tevens geen toestemming als je niet de (biologische) moeder of vader bent. Kortom, een familielid heeft (helaas) geen toestemming.


Uiteraard is dit afhankelijk van de situatie waarin degene met het probleem zich bevindt. Wil je daar duidelijkheid over, neem dan even contact op. Daarnaast kan je het niet, omdat je niet de eigenaar bent van het probleem. In echt de meeste gevallen geldt:


Dat wat niet jouw probleem is, kan je niet oplossen. 


Wat je wel kunt

Zijn in feite twee dingen, namelijk:

  • de ander motiveren en inspireren in actie te komen om het probleem op te lossen
  • zelfreflectie toepassen op wat er bij jou speelt wat is gerelateerd aan het probleem van de ander

Degene met een probleem inspireren en motiveren

Om in beweging te komen en daadwerkelijk stappen te zetten richting het oplossen van het probleem en uiteindelijk het oplossen van het probleem zelf (uiteraard). Want dat is het doel, dat het probleem zover als mogelijk is opgelost. Wat ik veel tegenkom is dat degene zonder het probleem, stopt met motiveren en inspireren als degene met het probleem de eerste stap heeft gezet richting de oplossing. Alleen dat is helaas voor vele mensen niet voldoende. Er is veel behoefte aan een duwtje in de rug, steun en soms een flinke schop onder de ....


Een eerste motivatie of inspiratie voorbeeld

Kan zijn dat je doorverwijst naar een artikel of website met informatie over het oplossen van het probleem. Of dat je doorverwijst naar een deskundige die relevante en werkelijke ervaring heeft in het oplossen van het probleem. In de trant van: "misschien is dit interessant voor jou".


Het onderzoeken van jouw rol en aandeel in het probleem van de ander

Is echt belangrijk én waardevol. Want mijn ervaring is, dat als jij last ervaart, zoals zorgen, angst, onzekerheid, verdriet, pijn, ongemak, etc, dit de onverwerkte negatieve emoties, gevoelens en trauma's zijn die nog vastzitten in jouw fysieke lichaam. En die zijn van invloed op jouw handelen en reactie. Het is zelfs zo, dat als jij het probleem bij de ander kan verergeren. Ook al bedoel je het goed en wil je helpen en healen... als je dat doet vanuit een niet-neutrale intentie dan heb je negatieve invloed. 


Een voorbeeld uit mijn praktijk

Een vrouw zat in een psychose en bleef erin hangen. Het ging met de dag slechter met haar en de familie wilde haar niet naar een kliniek sturen vanwege eerdere ervaringen. Daar kan je van alles van vinden, alleen gaat het daar nu niet om in dit geval, dus laat dat even los. De partner van de vrouw, in dit geval een man, was doodop. Hij was al dagen in de weer om te voorkomen dat ze zichzelf iets aandeed. Slapen kon hij niet. En de man was dan ook aan het einde van zijn Latijn. Toen heb ik eerst de man behandeld. Eerst diende hij weer in kalmte en balans te zijn om van hulp te kunnen zijn voor de vrouw. Tijdens de behandeling kwamen eerdere ervaringen met ziekte omhoog, veel emoties als boosheid, onmacht, misinformatie, onbegrip en het engelensyndroom.. (het moeten redden van iemand).


Waar te beginnen?

Bij jezelf. Ik ben heel eerlijk. Als jij je zorgen maakt, dan projecteer je die zorgen op de ander. Als jij je irriteert aan het gedrag of aan het feit dat jij het niet kunt oplossen, dan beïnvloedt je de ander op een negatieve wijze. Waardoor het probleem in bijna alle gevallen toeneemt. Verander de wereld, begin bij jezelf is niet zomaar een uitspraak. Het is gebaseerd op de kennis van hoeveel invloed jij hebt op elk levend wezen om je heen. En de werking van het Universum, het Alles, het Zijn.. of hoe jij het dan ook noemt. 


Echt niet doen

Wat je echt beter niet dient te doen, is de ander te dwingen hulp te zoeken. Dat gaat niet werken. De motivatie om hulp te zoeken dient vanuit de ander zelf te komen. Ook al begrijp ik je verlangen naar oplossing en verandering, dan nog dien je de ander niet te forceren of te dwingen. Dit werkt niet. Wat het wel doet is dat je het probleem van de ander vergroot. 

Als je er echt zelf of het gezin aan kapot of eraan onderdoor gaat. Neem dan contact op. Want dat kan jij wel oplossen. Wat weer een positieve invloed heeft op de ander. 


Er zijn vele situaties en problemen

Ook zijn er altijd wel weer uitzonderingen. Als je twijfelt over wat te doen of wat handig is... bel. Ik geef gratis advies als je contact opneemt. 


Wat te doen bij gevaarlijke situaties?

Als de situatie gevaarlijk is voor de ander, anderen of jezelf, dan dien je daar direct de reguliere hulpdiensten voor te benaderen. 


Lees gerust meer

Blog Posts

Ik wil nog een kind

Maar ik ben al wel heel moe soms Je bent moeder en je

Is mijn auto vervloekt?

Hoe kan het toch dat er rare dingen gebeuren? Het lijkt wel of

Mijn kind ziet een donkere gedaante op zijn kamer

Wat te doen als je kind iets ziet in een kamer? Het komt

Sign up now!

and get instant access to your “Free Guide”

6 Ways


to Make Your Look Fit Every Occasion

© 2024, Spirituele Coaching    I   Disclaimer    I  Privacy policy