Hoe om te gaan met gevoelens en emoties

We hebben geleerd altijd meteen te reageren op een gevoel en emotie

Hoe ga je om met gevoelens en emoties?

Wat zijn gevoelens?

Een gevoel is een innerlijke beleving van een bepaalde gebeurtenis. Gevoelens worden ook wel sensaties in je lichaam genoemd die je ervaart als er iets gebeurd. Er zijn positieve en negatieve gevoelens. Van de positieve gevoelens ga je je niet slechter voelen, van de negatieve gevoelens wel. Het kan zijn dat gevoelens spontaan opkomen en ontstaan in je lichaam.

Wat zijn emoties?

Een emoties is een innerlijke beleving of gevoel welke wordt opgeroepen of spontaan optreedt tijdens een gebeurtenis. Een emoties gaat naast het gevoel altijd gepaard met een fysieke reactie, zoals een gezichtsuitdrukking of een rilling, én gedrag.

Wat hebben we tot nu toe meestal geleerd op school en thuis?

Om zodra je iets voelt of er komt een emotie omhoog, te reageren. Je mag bijvoorbeeld niet huilen als je op een verjaardagsfeest aanwezig bent en je hoort iets wat je van binnen raakt. De tranen komen in je ogen op, alleen je drukt ze weg. Je vecht tegen het huilen en het verdriet.

Of je krijgt uitslag van je examen en je zit op dat moment op een plek met andere mensen om je heen. Je wilt misschien wel een gat in de lucht springen van blijdschap. Of er komen tranen van opluchting. Of je wilt het uitschreeuwen. Bijna niemand reageert uitbundig zonder grenzen. Let maar eens op.

We onderdrukken al heel snel al onze gevoelens en emoties. 

Van nature

Terwijl we van nature in gevaarlijke situaties meteen reageren. Vroeger, in de tijd van de jagers en grotbewoners, woonde je in de natuur. Je sliep in een grot, en overdag verzamelde je voedsel. Bij het minste of geringste geluid moest je reageren om te voorkomen dat een roofdier je te pakken kon krijgen. Leeuwen, katachtigen die er vroeger veel waren, zijn heel stil en maken weinig geluid. Dus je moest goed opletten op ieder geluid, om te overleven.

Zo herinner ik mij nog een pakjesavond van Sinterklaas. Zwarte Piet klopte onverwachts heel hard op het raam en één van mijn zonen dook ineen onder de dichts bijzijnde stoel. Hij schreeuwde en huilde van pure angst. Uit instinct vluchtte hij weg voor mogelijk gevaar.

Onze oudste angsten welke we allen hebben

Er zijn door de generaties en eeuwen heen een drietal oerangsten aan ons doorgegeven.

 1. De angst voor onverwachts harde geluiden (als iemand heel hard niest, onverwachts, let maar eens op hoe menig mens reageert)
 2. De angst om te vallen ( we zijn zo bang om te vallen, let maar eens op hoe je loopt op gladde stenen, een steile weg)
 3. De zoogdierenangst, oftewel de angst om van je moeder gescheiden te worden ( zonder je moeder, geen melk, en dus overleef je het niet)

Wat kan je doen als een gevoel of emotie spontaan opkomt?

In eerste instantie kan je:

 • je afvragen wat maakt dat je zo reageert
 • onderzoeken wat de aanleiding is
 • jezelf vragen waarom je dit nu voelt
 • en de vraag stellen of het komt door de huidige situatie waar je op moment in zit

Als je niet meteen en direct helder krijgt wat de bedoeling is van je gevoel of emotie, dien je afstand te nemen van het gevoel of de emotie.

In tweede instantie neem je dus bewust afstand van het gevoel of de emotie om je niet te laten meeslepen. Daarmee bedoel ik niet dat je je gevoel of emoties negeert. Dat is nou juist niet wat je dient te doen. Wat ik bedoel is dat je het gevoel of de emotie er laat zijn en er niet op reageert, op geen enkele wijze. Kortom, je ontspant in het gevoel of de emotie. Meteen op dat moment.

Stel je krijg dit niet voor elkaar

Dan is er nog een derde oplossing en dit betreft het afvoeren van de energie. Je dient de energie weer in balans te krijgen. Bijvoorbeeld:

 • Stel je bent zo boos dat je de ander wel een klap wilt geven. Sla dan gerust op een kussen, of op een zanderige ondergrond.
 • Of je bent zo gefrustreerd of bang, loop gerust naar een wc, pak een handdoek, en schreeuw het uit in die handdoek.

Kortom, zoek een veilige uitlaatklep.

Wat dien je niet te doen

Net ook al gezegd, toch nog even een herhaling:

 1. Het gevoel of de emotie vastzetten in je lichaam door je spieren aan te spannen.
 2. Te vechten tegen wat er in je omhoog komt
 3. Het gevoel of de emotie onderdrukken, weg te duwen en te negeren.

Waarom dien je het gevoel of de emotie er te laten zijn?

Omdat als je gevoelens en emoties vastzet of onderdrukt in je lichaam. En je lichaam op de plaatsen waar je dat doet overbelast raakt waardoor organen niet meer goed kunnen functioneren.

Gevolgen van het vastzetten of onderdrukken van gevoelens en emoties

 • fysieke klachten en problemen
 • relationele problemen
 • onbewuste controle mechanismen worden gecreëerd en steeds sterker/invloedrijker
 • anderen krijgen meer controle over jou (manipulatie/zwarte magie)

Conclusie

Als je een gevoel of emotie ervaart en voelt, hoef je er niets mee te doen in de zin van vluchten of vechten. Erken dat het er is en voel het. Meer hoef je niet te doen. Daar zijn diverse methodes voor overigens. In ieder geval hoef je er niet op te reageren.

Loslaten vanuit Liefde is het beste wat je kunt doen.

En dat kan iedereen leren.

Meer weten hierover? Of wil je mijn hulp? Wil je misschien de technieken leren? Dat kan allemaal. Neem gerust contact op via linda@spirituele-coaching.nl of bel 0031 6 28311033

Loslaten-vanuit-liefde
Loslaten vanuit Liefde

negatieve-energie-bij-je-partner

Entiteiten en je relatie

Het is in mijn jarenlange ervaring erg duidelijk dat als er entiteiten aanwezig zijn in een gezin, dan zijn er tegelijkertijd …

Ik wil nog een kind

Je bent moeder en je bent moe. Het moederschap vraagt meer van jezelf dan je had kunnen voorzien. Het is veel werk om alles …

Is-mijn-auto-vervloekt

Is mijn auto vervloekt?

Het lijkt wel of iemand mijn auto heeft behekst ofzo.. ik ervaar allemaal rare dingen tijdens het autorijden. Herkenbaar …